Danışmanlık

Dijital Dönüşüm Danışmanlığı

Konveyör Sistemleri Danışmanlığı

Kazan Dönüşüm Sistemleri Doğalgazdan Elektriğe

Kazan Dönüşüm Sistemleri Doğalgazdan Elektriğe

Elektrik enerjisi, ikincil bir enerji türüdür. Yani farklı enerji kaynaklarının dönüştürülmesi ile elde edilir. Elektrik üretimi için kullanılan kaynaklar temel olarak yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynakları olarak gruplanabilir. Yenilenebilir enerji kaynakları çok çeşitli olmakla birlikte elektrik enerjisi üretiminde en yaygın kullanılan kaynaklar hidrolik, rüzgâr ve güneş enerjisidir. Ancak rezervuarlı yani barajlı hidroelektrik santraller dışındaki yenilenebilir enerji kaynakları 24 saat kesintisiz elektrik üretemediklerinden, kesintisiz elektrik arzı sağlayabilecek elektrik santrallerine ihtiyaç vardır. Arıza, bakım halleri dışında, özellikle nükleer, kömür, doğalgaz santralleri kesintisiz olarak elektrik enerjisi üretebilirler. Bunun yanı sıra, doğalgaz santrallerinin görece olarak yatırım maliyetleri düşük, kurulum süreleri hızlıdır. Ayrıca en büyük avantajları, elektrik talebindeki değişikliklere hızlı tepki verebilirler. 

Bu özellikleri sayesinde yenilenebilir enerji santrallerinin artması ile artan enerji arz dengesizlikleri karşısında doğalgazdan elektrik üretimi Türkiye için arz güvenliği bakımından çok önemli yedeklerdir. Tüm bu sebepler doğalgazdan elektrik üretimini cazip ve gerekli kılmaktadır. Öte yandan barajlı hidroelektrik santraller de depolama alanı büyüklüğüne bağlı olarak doğalgaz santrallerinin sağladığı gibi arz güvenliği bakımından önemli santrallerdir.

Doğalgaz santrallerinin dezavantajları ise başlıca, doğalgazın taşınması için boru hatlarına veya LNG tanklarına, LNG olarak taşınması durumunda LNG dönüşüm tesislerinin kurulmasına ihtiyaç duyulması ayrıca ülke olarak doğalgaz bakımından dışa bağımlı olmamız sebebi ile maliyetinin görece yüksek olmasıdır. Tankerlerle taşınan LNG, doğalgazın -160 dereceye kadar soğutulup sıkıştırılması ile elde edilmektedir. Bu sayede hem birim hacmi küçüldüğünden daha yüksek miktarda gaz tanışabiliyor hem de taşıması kolaylaşıyor. Taşınan LNG de dönüşüm tesislerinde yeniden gaz haline dönüştürülüyor. Türkiye, coğrafi konumu dolayısı ile doğalgaz zengini ülkelere yakın olduğundan boru hatları ile komşu ülkelerden doğalgaz tedarik edebiliyor. Dolayısıyla Türkiye’de LNG ticareti çok yaygın değil. Ancak örneğin; Japonya gibi doğal kaynaklara erişimi kısıtlı ülkeler ciddi miktarlarda LNG ticareti yapmaktadır. Boru hatları ile doğalgazın taşınması petrolün taşınmasına göre daha zor ve maliyetlidir. Boru hatları ile doğalgazın taşınmasında da gaz sıkıştırılır ancak LNG gibi sıvılaştırılmaz. Doğalgaz birtakım gazların karşımı formundadır ancak çoğunlukla CH4 yani metan gazı ihtiva eder. Doğalgazdan elektrik üretimi yapan bir santralde üretim, gaz motorları ve buhar türbinleri olmak üzere iki kademede gerçekleşir. Öncelikle hava ile karıştırılan doğalgaz, gaz türbinlerinde yakılır. Bu şekilde elde edilen mekanik enerji gaz motoru ile aynı şaft üzerindeki bir jeneratöre iletilir ve bu sayede birincil elektrik üretilir. Doğalgazın yakılması ile oluşan sıcak gazların ısısı ile buhar üretilir. 

Elde edilen buhar da buhar türbinine gönderilerek buhar türbini ile aynı şaft üzerindeki jeneratör vasıtasıyla ikincil elektrik enerjisi üretilir. Buhar türbininden çıkan buhar yeniden kullanılmak üzere tesisin dizaynına bağlı olarak kuru veya ıslak (deniz suyu, göl suyu vb.) soğutma kulelerinden gelen soğutma suyu ile yeniden yoğuşturulur. Yeniden sıvı hale getirilen su tekrar kullanılmak üzere kazanlara gönderilir.